Vocalio: Több, mint rádió

apps-hamarosan

A tudatos vásárló 12 pontja


1. A pénzeddel szavazol!

A vásárlás a Te döntésed. Eldöntheted, mit és kit támogatsz, mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, vegyszerezést, gyermekmunkát, a káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

2. A szemét a legdrágább!

A szemét értelmetlen pénzkidobás Neked és terhelés a környezetnek: mindig gondold végig, mennyit dobsz majd ki abból, amit megveszel.

3. Cetli

Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz a 'polctrükkökre'.

4. Helyben

A nagy bevásárlóközpontok helyett vásárolj piacon, vagy helyi boltban. Kutasd fel a jó helyeket. Ezt könnyen megteheted a Vocalio mobil alkalmazás segítségével, ami megmutatja Neked a legjobb bevásárló helyeket a közelben.

5. Mennyi műanyagot viszel haza?

Vigyél magaddal táskát, szatyrot, ne fogadj el zacskót mindenhol. Válaszd az egyszerűen csomagolt árukat. Keresd a visszaváltható, illetve újrahasznosított csomagolást.

6. Keresd az eredetit!

Ne dőlj be a szép külsőnek és a vicces feliratoknak: kerüld a nem természetes alapanyagból, vegyszerek segítségével, gyárilag előállított ételeket.

7. Olvasd el a címkéket!

Az élelmiszerek és kozmetikumok rengeteg káros (és felesleges) anyagot tartalmazhatnak. Ne kezeld magad vegyszerrel, se kívülről, se belülről, ha vegyszer nélkülit is kaphatsz.

8. Erőszakmentes szépség

Válassz olyan kozmetikumokat, amelyeket állatkínzás nélkül tesztelnek, illetve nem tartalmaznak állati eredetű anyagokat.

9. Tartós használat!

Kerüld az eldobható dolgokat, ezek tömeges előállítása és kidobása energiapazarlással és környezetszennyezéssel jár.


10. Frisset

Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt vegyél az üvegházi, több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett. A Vocalio alkalmazás segít Neked felkeresni a közeli piacokat, ahol garantáltan friss és hazai termékekhez juthatsz hozzá.

11. Helyi termékeket vegyél

Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat. Így a helyi környezetedet támogathatod, valamint kevésbé járulsz hozzá a szállítással járó környezetterheléshez.

12. Nem mindegy!

Ha nincs is tökéletes termék, keresheted mindig a jobbat. Legyél tudatos: járj utána, hogy ki állítja elő, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül.A termék, amelyet vásárolunk, legyen lehetőleg:


1. Minőségi: ami drága, nem biztos, hogy jó, ami olcsó, nem feltétlenül rossz. Alaposan vizsgáld meg a termékeken található leírást arra vonatkozóan, hogy mit tartalmaz a termék. Ha nem találsz leírást, szakadt, tépett, vagy egyéb gyanús jelet látsz rajta, semmiképpen ne vedd meg. Legyél kritikus, szánd rá egyszer az időt, hogy azon termékek esetében, amelyeket gyakran használsz, megvizsgálsz valamennyi konkurens ajánlatot, és úgy döntsd el, hogy melyik nyújtja számodra a legjobb ár-minőség arányt.


2. Friss: vizsgáld meg alaposan a terméket vásárláskor. Zöldség, gyümölcs esetében van-e rajta benyomódás, barna folt, sérülés. Csomagolt hús- és tejtermékeknél, tojásnál soha ne felejtsd el megnézni a lejárati dátumot. Legjobb, ha olyan kereskedőnél vásárolsz, akiben megbízol. Ne vegyél lejárt szavatosságú terméket. Ha a vásárlást követően otthon valami lejár, igyekezz azonnal elfogyasztani. Bár minden terméknél óvatosan határozzák meg a lejárati dátumot, az az egy-egy nap belefér, legyél azért körültekintő. Száraz élelmiszerek esetében rendszeresen – úgy háromhavonta – vizsgáld át otthoni készleteidet is, és szortírozd ki a már valóban lejárt szavatosságú termékeket. Ne felejtsd el, hogy a fűszerek szavatossága is lejárhat. Ezzel a legnagyobb gond az, hogy nem fejtik ki már ugyanazt a hatást főzéskor, mint szavatossági időben.


3. Bio: nem azért, mert ma ez divatos, hanem azért, mert jobb minőséget garantál, így egészségesebb. A bio gazdálkodásból származó termékek géntechnikamentesen, kémiai és szintetikus trágya és növényvédő szerek nélkül, hamisítatlan, természetes ízekkel, azaz ízfokozók, szintetikus színező- és édesítőanyagok nélkül, több vitaminnal és ásványi anyaggal kerülnek asztalunkra. A bio állattenyésztés garantálja, hogy az állatok megfelelő tartás mellett bio takarmányt kapnak, és lehetőleg kerülik antibiotikum adását. A legszigorúbb ellenőrzések garantálják, hogy a „bio” minősítéssel rendelkező termékek a minősítéshez szükséges szigorú feltételeknek megfelelnek. Ügyelj vásárlásnál arra, hogy a „bio” vagy „öko” megjelölésű termék valóban bio, azaz bio termelőtől vagy ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származik, szerepel a terméken az ellenőrző szervezet neve és kódszáma (pl. HU-ÖKO-01), esetleg logója, összetétele részletezve van, benne van az is, ha valami nem bio. De legyél óvatos – azért, mert valami bio, nem feltétlenül egészséges – pl. a bio félkész/kész ételeknek vagy sütemények ugyanúgy magas lehet a zsír vagy cukor tartalma, mint a nem-bio termékeknek, amely nem tesz jót a koleszterin és vércukor szintednek!


4. Szezonális: A szezonális termékek különösen frissek, ezért több vitamint tartalmaznak. Azon élelmiszerek, amelyek nem a nekik megfelelő termesztési időben kerülnek asztalunkra drágábbak és sokszor nem olyan ízletesek. Fogyassz lehetőleg mindent a maga idejében. Érdeklődj a zöldségesnél, hogy honnan származik a termék.


5. Regionális: regionális termékek vásárlásával az általunk fogyasztásra kerülő élelmiszerek szállítási útját lerövidítjük, így a termékek frissebben kerülnek asztalunkra és olcsóbbak is. A rövidebb szállítási útvonallal a kibocsátásra kerülő széndioxidot és zajszintet is – indirekt – csökkenteni tudjuk. Nem utolsó sorban pedig támogatjuk a hazai élelmiszeripart, mezőgazdaságot, munkahelyek megmaradását. Élvezd ki a hazai finomságok széles választékát.


6. Környezetbarát: környezetünk megóvása érdekében érdemes azzal a témával is foglalkozni, hogy mibe van valami becsomagolva. Kerüld a felesleges csomagolóanyagba csomagolt termékek vásárlást. Egy vászon táska még egy kisebb női táskában is elfér. Ha van nálad mindig ilyen (ez mosható is), akkor nem vagy ráutalva az üzletekben felkínált nejlontáskákra. Lehetőleg vásárolj visszaváltható üvegű alkoholos és alkoholmentes italokat. Ha nem ilyet vásárolnál, akkor feltétlenül végezz szelektív hulladékgyűjtést és vidd vissza a keletkező göngyöleget.


7. Fair trade: méltányos kereskedelem. A fair trade jelzéssel ellátott termékek (pl. banán, kávé, tea, cukor, fűszerek, kakaó) garantálják, hogy a harmadik világból származó termékek előállításánál betartottak bizonyos feltételeket, így törvényes minimálbér, kényszer- és gyermekmunka tiltása, munkajogi minimális előírások, garantált minimál árak, nemzetközi közvetítő kereskedelem kiiktatása, stb., mindezért cserében garantált minőségű árut biztosít a termelő. Azaz mindkét fél, termelő és fogyasztó is jól jár.  Gyakori reklámtrükkök – Felismered, ha látod, hallod?


Hamis asszociációk gerjesztése: pl. a dezodor reklám, amely azt sugallja, hogy a dezodortól a nők bálványa leszel - pedig valójában csak jó illatod lesz tőle.


A tudományosság látszatát keltő kifejezések használata: „BiffidusEssensis™”, „kasmírprotein”, „maximum moisture szérum”. Ezektől a fantázianevektől a reklámok meggyőzőbbnek, a termékek különlegesnek hatnak, de a szavak legtöbbször semmi forradalmi összetevőt nem takarnak.


Szakértővel vagy hírességgel való reklámozás: pl. mosógépszerelő, aki csakis az adott vízkőtlenítőt ajánlja, vagy sportoló, aki mindig azt a bizonyos üdítőt issza. Ők a reklám hitelességét hivatottak növelni – ám jó, ha tudod, hogy a szakértőnek beállított szereplők gyakran színészek, a celebek pedig nem feltétlenül használják az adott terméket, csak épp pénzt kapnak azért, hogy ezt mondják.


Trükkös megfogalmazások pl: „A macskák Whiskast vennének.” – ezt bizonyítani nem tudjuk, így megcáfolni sem.


Ajándék a termékhez (pl. tusfürdő+strandpapucs): az „ajándék” ára valószínűleg be van építve a termék árába, a vásárlónak mégis megvan az a hamis érzete, hogy valamihez ingyen juthatott hozzá – akár szüksége volt rá, akár nem.


Matrica- és figuragyűjtő kampányok: a kollekció teljessé tételéhez, mintegy „mellékesen” egy halom csokit, chipset, gyerekmenüt is meg kell venni (attól függően mi mellé adják az ajándékot). Jellemzően a gyerekeket megcélzó reklámok a leggonoszabbak, hiszen a gyerek vágyainak – vagy éppenséggel hisztijének – a legtöbb szülő nehezen tud ellenállni.Hasznos tippek vásárláshoz:


1. Írd össze, mire van szükséged! Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

2. Menj a piacra vagy helyi boltba! Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból. A Vocalio alkalmazás segítségével egyszerűen és gyorsan megtalálhatod a közeledben található üzleteket.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot! Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel! A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

5. Vegyél helyi termékeket! Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minél távolabbról jön, annál többet szennyez.

6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást! Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

7. Kerüld a vegyszereket! Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek.

8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt! Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat! Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár.

10. Olvasd el a címkéket! Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Ne feledd, az vagy, amit megeszel.

https://www.youtube.com/watch?v=7YCJ7G24mo4#t=31

http://www.blikk.hu/blikk_eletmod/tesztelje-mennyire-tudatos-vasarlo-2094307
 
www.tudatosvasarlo.huTudatos utazó:


1. Pakolj kevesebbet, mint tervezed!

Felesleges egy nehéz, haszontalan dolgokkal teli utazótáskát végigcipelni egy gyönyörű országon.

2. Olyan emléktárgyat vásárolj, amit gyakran fogsz használni!

Így a leghétköznapibb helyzetben is eszedbe fognak jutni az utazás emlékezetes pillanatai.

3. Fotózz akkor és ott, ahol senki más!

A turistalátványosságokat valamennyien ismerjük, mégis mindig lefényképezzük. A Colosseumot is mindenki lefényképezi, viszont a mellette megbújó kávézóban kevesen készítenek fotót a csupaszív tulajról, Salvatoréról, amint százfogú mosolyával a cappuccinót szolgálja fel.

4. Készíts emlékezetes fotókat!

Gondolj arra, hogy egy fényképet sem pótolhatsz és örökre szólnak. Nem kell új gépet venned, elegendő néhány alapvető fogást elsajátítanod, és még az unokáid is csodálni fogják, hogy milyen csodás helyekre utaztál.

5. Tanulj meg néhány alapvető szót a helyiek nyelvén!

Egy „Köszönöm!” az adott ország nyelvén plusz egy kedves mosoly csodákra képes.

6. Kóstold meg a helyi ízeket!

Térj be egy kisvendéglőbe, ahol a helybeliekkel ülhetsz egy asztalhoz, köztük ehetsz-ihatsz, beszélgethetsz velük. Az ilyen pillanatokról ne felejts el fotót készíteni!

7. Vásárolj a helybeliektől!

Alkudozz a piacon és keress helyi különlegességeket a sarki kisboltban. A Vocalio mobil alkalmazás megmutatja neked, hogy hol találod a számodra megfelelő boltokat.

8. Használj tömegközeledést vagy kerékpározz!

Ha bele akarsz pillantani a helyiek mindennapjaiba, akkor így utazz. Ráadásul így a környezetet is óvod. Kerékpárt pedig egyre több nagyvárosban bérelhetsz ingyen vagy fillérekért.

9. Ne csak fotózd, írd is le az élményeidet!

A fotók nem adnak vissza mindent, és az emlékek könnyen elszállnak, de az írott szó megmarad.

10. Beszélgess más utazókkal!

Ideális terep erre a hotel, egy kávézó vagy egy tömegközlekedési eszköz. Ráadásul könnyen barátságok szövődhetnek, mert az érdeklődési körötök azonos: szerettek utazni és most is ugyanoda utaztatok.
Ne csak más országokban, hanem otthon is nyugodtan lépj kapcsolatba turistákkal. Segíts nekik, hiszen Te is örülsz, amikor neked segítenek.

11. Soha ne feledd, hogy nagykövet vagy!

A Te országod nagykövete, hiszen az utazásod során az országodat veled azonosítják. Ezért légy udvarias, kedves és segítőkész más turistákkal. Tiszteld a helybelieket és szokásaikat!

12. Használd ki a modern technológia előnyeit!

Egy okostelefon internetkapcsolattal áldás egy utazónak. Kapcsolatban maradhatsz az otthoniakkal, informálódhatsz helyi dolgokról, használhatod program- és útvonaltervezőként, útikönyvet olvashatsz rajta és még rengeteg funkcióját használhatod. A Vocalio alkalmazás segítségével megtalálhatod a legjobb helyeket a közelben, ha egy kis szórakozásra vágysz.

Hasznos információk autósoknak:


http://www.utazaselott.hu/autoshasznos.html 


 

Tudatos autózás:

 

1. Ellenőrizd a gumiban a nyomást! Mindig a megfelelő értékre kell állítani, ugyanis ha alacsonyabb a nyomás, többet fogyaszt az autó. Ráadásul az alacsony nyomás negatívan befolyásolja a gumi élettartamát is: ha az előírtnál több mint 20 százalékkal kisebb a nyomás benne, az élettartama is ennyivel csökken. Az sem jó viszont, ha magasabb a nyomás, mert ilyenkor ugyan csökken a fogyasztás, de az autó tapadása is.

2. Kérd meg egy ismerősöd, hogy ellenőrizze autódban a gyújtógyertyákat és a légszűrőt. Ha a kettő közül bármelyik nem működik megfelelően, többet fogyaszt az autó.

3. Ha már úgyis megkérted egy ismerősöd, hogy segítsen, kérd meg, hogy kísérjen el téged motorolajat venni. Az alacsony viszkozitású motorolaj hatékonyabb, mint a hagyományos, és legalább 2,5 százalékkal csökkenti az üzemanyag-fogyasztást és a széndioxid-kibocsátást.

4. A tetőcsomagtartót, díszantennát, illetve minden olyan eszközt, amelyek nem feltétlenül hasznosak, inkább csak a kocsi esztétikai megjelenését szolgálják le kell szerelni, mert növelik a légellenállást.

5. Ne csak a ruhásszekrényedben, a kocsidban is tarts nagytakarítást. Mind az utastérből, mind a csomagtartóból dobáld ki a felesleget: minél nehezebb az autó, annál többet fogyaszt.

6. Mindig tervezd meg, hogy merre fogsz menni: próbáld meg egy napra szervezni azokat a találkákat, bevásárlást stb., amit egy irányban el tudsz intézni.

7. Ha lehet, ne ülj csúcsforgalomban autóba, de ha nincs más lehetőséged, legalább kerüld el a várost. Keresd meg a kerülő- és egérutakat, ugyanis a kocsi akkor fogyaszt a legkevesebbet, ha – akár kertek alatt – egyenletes sebességgel halad. A sok elindulás és fékezés maximum a lábizmodra van jó hatással. A Vocalio mobil alkalmazás megmutatja, ha a tervezett úton baleset történt, így ezeket a helyeket érdemes elkerülnöd és más útvonalat tervezned.

8. Igyekezz olyan útvonalakat választani, ahol nincsen közlekedési jelzőlámpa. Nincs annál idegesítőbb, mint a pirosnál várakozni; vagy még rosszabb, ha még az előtted kígyózó sort is ki kell várnod.

9. Tévhit, hogy üresben járasd a motort, míg az eléri az üzemi hőfokot! Indítsd el a motort, és egy-két perc után már indulhatsz is.

10. Tartsd be a követési távolságot, vagy annál nagyobb úthosszt. Minél többször taposol bele a fékbe, annál inkább nő az autó fogyasztása.

11. Ne használd a fűtést a legmagasabb fokozaton, inkább vezess kabátban.

12. Állítsd le a motort, ha tudod, hogy fél percnél tovább szándékozol várakozni. Ebben az esetben az újraindítással már kevesebb üzemanyag fogy, mintha folyamatosan járatnád a motort.

13. Válts időben sebességet! Az alacsony sebességfokozaton pörgetett motor zabálja az üzemanyagot.

14. Kapcsolj minél nagyobb sebességfokozatra: amikor csak lehet, kapcsolj egy-két fokozattal a szükséges fölé.

15. Ne tedd üresbe a sebváltót, ha gurul! Mindig legyen sebességben az autó. Hidd el, dombról lefelé való száguldáskor is motorfékkel fogyaszt a legkevesebbet! Piros lámpánál viszont lehet üresben a sebváltó.

16. Vezess megfontoltan, és ne száguldozz, így a fék helyett tudod használni a motorféket, vagy csak gurulhatsz a megállásig.

17. Autópályán sem érdemes nagy sebességgel utazni. Teljesen értelmetlen, és még egy büntetést is begyűjthetsz gyorshajtásért. Ha nem sietsz, a megengedett 130 km/h sebességet sem feltétlenül célszerű tartani, mert az ideális 90-100 km/h sebességgel sem érkezel sokkal később a célba (maximum 30 perc), viszont minimum 1500 forintot megtakaríthatsz.

18. Ne csak az utat tervezd meg előre! Például, ha már látod, hogy pirosra fog váltani a jelzőlámpa, ne nyomd tovább a gázt.

19. Hiába drága az üzemanyag, igyekezz mindig annyit félretenni, hogy mindig legalább félig tudd tankolni az autód, ezáltal nem kell fölöslegesen 2-3 naponta meglátogatnod a benzinkutat. Tankolásnál arra is ügyelj, hogy még otthonról ellenőrizd hol a legolcsóbb az üzemanyag lakásod környékén, ezzel a technikával akár 20-30 forintot is megspórolhatsz literenként. A Vocalio alkalmazás segítségével gyorsan megkeresheted a közeledben található benzinkutakat.

20. Ha egész nap a városban van dolgod, inkább tedd le az autódat a legközelebbi P+R parkolóban, ahol nem kell parkolódíjat fizetned, és intézd el gyalogosan a dolgaidat. Keresd meg a közeli ingyenes parkolókat a Vocalio alkalmazás segítségével.